piątek, 17 lipca 2015

Herbata po Marokańsku

Chciałem podać wam prosty przepis na herbatę marokańską a raczej moją wersje tej herbaty. Nie ma tu nic skomplikowanego, możliwe ,że wielu z was piło tego typu herbatę nie wiedząc ,że jest to herbata Marokańska.
Do takiej herbatki warto mieć świeżą mięte, z suszoną już tak nie smakuje.
 Zrywamy mięte, możemy klasnąć trzymając ją między dłońmi żeby nieco pobudzić aromaty, wkładamy zieloną herbatę i mięte do naczynia, które przykrywamy talerzykiem, parzymy 10-15 minut, warto zrobić herbatę mocną, i dać bardzo dużo mięty, o to w tym chodzi, dopiero przy silnym naparze otrzymamy zamierzony efekt, ja osobiście używam zielonej herbaty jaśminowej, na szklankę daje około 2 łyżeczek herbaty, i 5 czubków mięty.
Kiedy herbata zaparzy się, rozlewamy ją do filiżanek/kubków i dosyć obficie słodzimy, polecam 2 konkretne łyżeczki na kubek, lepiej smakuje z brązowym cukrem. Podobno w Maroku taką herbatę pija się w całkowitym milczeniu ciesząc się swoją obecnością. Jeżeli chodzi o działanie tej herbaty - ona ma nas ochłodzić, idealnie nadaje się na upały, wypijając filiżankę takiego naparu, ważne żeby pić kiedy jeszcze jest ciepła, oblejemy się potem, poczujemy przyjemny chłodek na skórze a nasz oddech będzie przyjemnie orzeźwiający.
Polecam wypróbować w te gorące dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz